Мериносовата вълна е сред най-предпочитаните материи за спорт на открито. Със своите уникални свойства, тя прави дрехите подходящи за носене през всеки сезон. Нека разгледаме отблизо тези свойства и разкрием нейните предимства.

 

ПРОИЗХОД
 
 
 
 
 
Мериносовата вълна се добива от мериносовата овца. Въпреки че нейните корени са от Испания, днес най-големия производител и износител на тази вълна е Нова Зеландия.
 
 
СВОЙСТВА
 
Регулира температурата на тялото - Мериносовата вълна е отличен изолатор и терморегулатор на температурата на тялото, осигурявайки топлина през студените дни без тялото да прегрява. Това се постига чрез задържане на въздух между къдравите власинки на вълната. От друга страна, тази вълна има изключителни свойства на дишане и отвеждане на потта навън. По този начин тялото изсъхва бързо и няма да се чувствате мокри и потни. Тялото започва да се поти, като защитна реакция при повишаване на неговата температура, но охлаждането на тялото започва не когато то се изпоти, а когато потта започне да се изпарява. 
 
 
 
 
Бързо съхнеща и дишаща - Мериносовата вълна транспортира изпаренията на тялото много преди те да са се превърнали в пот. Когато обаче температурата на тялото се повищи драматично и то се изпоти, вълната ще транспортира и потта навън. Структурата на вълнената нишка е такава, че тя съхне бързо и не задържа вода, както другите материи. Мериносовата задържа вода до 37% от теглото си, докато памука например задържа вода 27 пъти от теглото си. 
 
 
 
Не бучи - Нишката на мериносовата вълна е по-тънка и мека от тази на традиционната вълна. Ултра финна, нишката е между 15-17 микрона, докато човешкия косъм е 80-160 микрона. Така нишката не бучи и не създава този добре познат дискомфорт, както и я прави хипоалергенна.
 
 
Защитава от ултравиолетовите лъчи - Виждали ли сте изгоряла от слънцето овца? Не?! Е, това е така защото вълната блокира ултравиолетовите лъчи.
 
 
 
Устойчива на пламъци - Мериносовата вълна е устойчива на пламъци. 
 
Няма нужда да се глади!
 
 
Не задържа миризми и бактерии - За разлика от полиестера и памука, мериносовата вълна не задържа бактерии и миризми при изпотяване, това означава че никога няма да имате проблем с неприятната миризма при изпотяване.
 
          
 
 
 
 
Поддръжка на дрехите от мериносова вълна
Дрехите от мериносова вълна нямат нужда да бъдат прани често. Достатъчно е да я оставите да се проветри и можете да я облечене отново. И все пак ако е силно замърсена дадена дреха, можете да използвате деликатно пране на 30ºC.
 

Разгледайте нашата колекция от тениски с мериносова вълна