Дрехите от памук са сред любимите на много хора. Меки и приятни на допир, много от нас ги считат за подходящи при дейностите на открито, но това далеч не е така. 
Заниманията на открито предполагат моменти на интензивни физически натоварвания, които рано или късно ще доведат до изпотяване. Тогава имаме нужда от материи, които  дишат, предават потта навън, далеч от тялото и съхнат бързо. ИЗНЕНАДА! Памукът не е сред тях.
Защо?
Памукът е натурално влакно, не причинява алергии и мек на допир, което го прави подходящ за обличане директо върху кожата (тениски, бельо, чорапи и др.) Но има един съществен проблем -  задържането на големи количества вода. Памукът задържа вода до 27 пъти от своето сухо тегло. Това прави дрехите, веднъж намокрени, много по-тежки, отнема много време да изсъхнат и намалят телесната температура, причинявайки дискомфорт и дори е възможно да настинете.
Как памукът задържа толкова много вода?
 
Причината памукът да задържа толкова много вода се крие в неговите нишки. Обработеният памук е 99% полимер наречен “целулоза”, а молекулите на целулозата са с негативен заряд. Водата е заредена с позитивен заряд, така че целулозата привлича водата и изгражда с нея силни химични връзки. Друг важен момент, е че в средата на памучната нишка има голямо кухо пространство наречено “лумен”, където се съхранява голямо количество вода. Веднъж попаднала дълбоко в лумена, водата се изпарява бавно от там.
Какъв плат е подходящ за спорт на открито?
Можете да носите комбинации от памук с други материи. Например добър избор би бил плат с комбинация от памук и синтетични влакна, като полиестера. Също така, търсете платове, където памукът в тях е третиран така, че да не задържа вода и пот и е бързо съхнещ.
За дейностите на открито избирайте комбинация от памук и синтетични влакна, пред 100% памук. Възможно е да е по-скъпият избор, но той ще се отплати, предлагайки по-голяма издръжливост, практичност и удобство. Полиестерът е подходящ в комбинация с памук, тъй като той е издръжлив, съхне бързо и отвежда потта навън, далеч от тялото.
В нашата колекция можете да откриете ризи от плат с комбинация от памук и полиестер, с технологията DRYKEEP®. Тази технология не позволява на памука да попива и задържа вода и пот, както и допринася за неговото бързо съхнене и отвеждане на потта навън.
Друг добър избор е замяната на дрехи със 100% памук с такива от мериносова вълна. Регулираща температурата на тялото, бързо съхнеща и не задържа миризми - тази материя е сред най-предпочитаните сред облеклата за активно носене на открито.